Bodnár Janka - Eindhoven

gazdaságinformatikus

Sziasztok, Bodnár Janka vagyok, gazdaságinformatikus Bsc hallgató az SZTE-n és szeretnék pár általánosabb, átfogóbb gondolatot elmondani nektek az Erasmus, illetve Campus Mundi ösztöndíjról és hogy megválaszoljam a sokszor feltett kérdést: ‘Miért érdemes kimenni Erasmusra?’. Saját tapasztalatimből indulok ki, félévet Hollandiába tölthettem, de ezt a beszámoló acélból írtam, hogy mint élményt és lehetőséget mutathassak be nektek, mit is rejhtet félév (vagy egy év) külföldön,

Először is szeretném megemlíteni, hogy Campus Mundi ösztöndíjjal mehettem ki, amely egy Erasmus szerződés alapú ösztöndíj, és több támogatást nyújtva, több lehetőséget nyújt élmények szerzésére az erasmusos félév során. Bárkinek tudom ajánlani ezt az ösztöndíjat, minden dokumentumot/kötelezettséget amit az Erasmus elvár, azt kell teljesíteni a Campus Mundi ösztöndíjhoz is! Továbbá ezzel az ösztöndíjjal több emléket tudtam szerezni, mert az ösztöndíj miatt több utazást is megengedhettem magamnak, illetve több programom is részt vehettem a félév során megismert hallgatókkal, Erasmusos barátaimmal. 

Maga a félév gyorsan eltelt, hihetetlen és kicsit sokkoló belegondolni hogy már haza is jöttem és a következő, (magyar) szemeszterem elkezdődött és a régi kerékvágásba visszatérve folytatom mindennapjaimat onnan, amiből kiléptem (félévre) Hollandia miatt. Azt tudnotok kell, hogy bárki kimegy minimum egy félévre egy másik országba tanulni/élni/szakmai gyakorlatra, kialakít ott egy (új) életet mert mégiscsak be fog illeszkedni egy új társadalomba/baráti társaságba és mindennapjait úgy éli meg, hogy az ottani szállása fog egy félévre az otthonává válni, főleg ha ezalatt az időintervallum alatt haza se tud jönni meglátogatni barátokat,családot. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az első 1-2 hónap után otthonomnak nevezhettem Hollandiát, nem féltem, nem voltam ideges a hollandok között, a vendégszeretetük illetve angol tudásuk miatt is bármilyen szituáció is adódott egyetemen vagy éppen egy boltban vásárláskor, mindig számíthattam a körülöttem lévők segítségére. Valamint maga Hollandia egy gyönyörű ország, mindenkinek ki kellene utaznia oda min. 1 hétre de inkább egy hónapra hogy kicsit belelásson a holland társadalomba,szokásokba. 

Meg kell hogy mondjam, bármilyen élmény ért kinn, lehetett az honvágy, boldogság, fárasztó vizsgaidőszak, minden egyes pillanat megérte hogy kimehettem ebbe az országba. Annyi emberrel megismerkedhettem (olaszok, görögök, svédek, németek, portugálok, lengyelek, finnek, törökök és persze hollandok) akikkel remélem a jövőben is tarthatom a kapcsolatot, valamint a tény, hogy senki sem nézte le a másikat származása miatt, sőt mikor jött az Eurovision, egy 20 fős társaságot összeszerveztem (benne min. 8 féle nemzetiség) együtt drukkoltunk (vagy éppen lepődtünk meg) az adott országok képviselőinek fellépésein.  Az international dinner-ről nem is beszélve, amit szintén én szervezhettem 30 fővel. 

Mielőtt kimentem, tudtam, hogy minél többet utazik az ember, annál többet tud meg a világról illetve a körülötte élő nemzetekről, emberekről. De egy ilyen élmény, főleg hogy azért megyünk ki egy másik országba diákokként hogy ismerkedjünk illetve tanuljunk is, egy olyan hatalmas impulzusként hathat ránk, ami visszatérve saját országunkba/hazánkba felejthetetlen élményekkel lát el, amit a többieknek (barátok,családok)  legszívesebben szünet nélkül mesélnénk, képeket mutatnánk mert amit mi megéltünk, az felejthetetlen, egyedi és megismételhetetlen.  

Mióta hazajöttem, több barátomtól is megkaptam a kérdést: 'Jó volt kinn külföldön?'. Nos, erre a kérdésre, nem tudok mást mondani csak pozitív dolgokat, nem is beszélve az angol tudásomról, amit rengeteget fejlődött mind gyorsaságban, mind összetettségben illetve félévig magamról gondoskodtam, ezt követően önállóbb lettem, bár ezt mindenkire igaz lesz (vagy igaz lenne) aki az erasmus előtti papírmunkán átverekszi magát...

Összefoglalva, egy hatalmas élményt kaptam azzal hogy az otthonomtól távol, 1600 km-re utaztam fél évre, ahol a holland rendszerben élve és tanulva barátokat gyűjthettem, új élményeket szerezhettem, nagyvárosokba (den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Breda, Utrecht, Keukenhof, stb) utazhattam, melynek emlékei mindig a szívemben maradnak, és egy ekkora tapasztalatot senki nem vehet el tőlem :)