Szűcs Zoltán - Louvain-la-Neuve

nemzetközi tanulmányok

A Leuveni Katolikus Egyetem egy jó hírű, régi vágású egyetem, ami világszinten is egy jó helyen áll az egyetemek rangsorában.

Lényeges megemlíteni, hogy Belgiumban az egyetemnek több városban is van képzése; ezek közül pedig két várost rendre összekevernek a hallgatók - Louvain-la-Neuve és Leuven. A Szegedi Tudományegyetem, mindkét helyre küld diákokat (és Mons-ba is), ezért érdemes utána járni, hogy pontosan hova is fogják küldeni az embert, ugyanis a két város között sok különbség van.

Leuven a holland részen van és jellemzően a flamandok által lakott terület, míg Louvain-la-Neuve inkább a vallonok által lakott terület. Ez utóbbi kifejezetten egy egyetemi város, ahol kevés látnivaló van, és kulturális programok sincsenek.

Persze, ha valaki utazgatni szeretne, akkor kb. mindegy hol van, viszont sokat nem érdemes várni a várostól. Van egy szép tó meg nem messze egy erdő ahol lehet sétálni és kb ennyi. Minden más, ami szép az más városokban van. ☺

Képzést tekintve a magas elvárásokkal érkezők meg lesznek elégedve, de a diákokkal szembeni elvárások is nagyok és az égvilágon senkit nem fog érdekelni az sem, ha Erasmosként van ott (akár csak egy félévet is). Nincs (vagy nem jellemző) kegyelem kettes még akkor sem, ha bejársz órákra.  Szóval, ha valaki jellemzően nem az a tanulós típus, akkor lehet nem érdemes erőltetni, mert esélyes hogy hátrányára válik a hely.

Vizsgázni csak egyszer lehet, és ha nem sikerül, akkor szeretettel várnak vissza augusztusban pótvizsgázni. ☺

Anyagi szempontból nem számít olcsónak, persze, ha a szülők finanszíroznak mindent, akkor vlis mindegy.. . :D Ha saját forrásból/diákhitelből szándékozik menni valaki, akkor számolni kell azzal, hogy a szállásra az ösztöndíj (nekem ez 2190 euró volt) nagy része el fog menni.

A kollégiumi szállás ára 310 euró/per hónap volt, amiben nem volt benne az internet (az internet egyébként nem olcsó nekem 50 euró volt 5 hónapra úgy, hogy másik 3 emberrel fizettem közösen). Étkezésre heti szinten átlagosan 35 eurót költöttem, viszont nem nagyon jártam étterembe. Az éttermi kaja, bele érteve a menzát szintén nem a legolcsóbb. Van Aldi ami talán a legolcsóbb, de nincs minden ott sem, de vannak más üzletek is. (Van tejföl a Delhaize-ben  créme épaisse néven, viszont mák nincs. :P

A kollégiumi szállásra el fognak kérni 100 eurót kaucióként, amit jóval később fognak vissza utalni. nekem 4 hónap elteltével küldték vissza.

A környéken kb mindenki tud angolul, szóval, valaki nem beszél franciául, nem lesznek hatalmas problémái még a kommunikációval. Van lehetőség francia nyelvi kurzusokat felvenni, amik amúgy elég interaktívak, de perfekt még nem lesz tőle senki. Erasmusosként azt tapasztaltam, hogy jellemzően inkább az angolt használják, így franciát gyakorolni kevés lehetőség van. Ezzel érdemes számolni, ha kiváltképp nyelvtanulás céljából választja Belgiumot.  

Összességében én azt javaslom, mindenki mérlegelje a képességei, pénztárcája és affinitása alapján, hogy mit vár az Erasmusos félévtől és annak fényében döntse el, hogy megéri e neki Belgiumba

menni, mert bulizni vlis bárhol lehet akár olcsóbban is, de tény hogy a környező országok Belgiumból jól megközelíthetőek akár vonattal is.